Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης σε τρία χρόνια χωρίς την καταβολή τόκων ή σε 6 χρόνια με χαμηλότοκο επιτόκιο έχουν οι πληγέντες της υγειονομικής κρίσης. Επιχειρήσεις με βάση τον ΚΑΔ Απριλίου 2020, ιδιοκτήτες ακινήτων, εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022. Η νέα ρύθμιση έχει ήδη αποφασισθεί με τους θεσμούς και απομένουν οι τυπικές λεπτομέρειες αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που θα ξεκλειδώσουν τη νέα ρύθμιση έως και 72 δόσεις.
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ) θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο της ρύθμισης που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει:
1. Στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν “παγώσει” μέχρι και το τέλος του 2021 όσο και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:
– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
– Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
– Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
2. Δόσεις: Με το νέο σχήμα της ρύθμισης τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.
3. Η νέα ρύθμιση αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων:
– Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.
– Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.
Σημειώνεται ότι θα ανοίξουν και οι παλαιές ρυθμίσεις για όσους πληττόμενους τις απώλεσαν. Ουσιαστικά, θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να επανενταχθούν. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.
Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ στη Βουλή
‘Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή
Με τις σημερινές παρεμβάσεις:
1ον. Διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
2ον. Διευρύνουμε τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
3ον. Διευρύνουμε σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).
Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:
* Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
* Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
* Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.
Διαβάστε περισσότερα.
Εγγραφείτε στο NewsLetter μας.
Για επικοινωνία με το λογιστικό μας γραφείο.