De facto παράταση πήρε το πλάνο περαιτέρω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, πλην σούπερ μάρκετ και τραπεζών όπου εφαρμόζεται από φέτος το καλοκαίρι.
Η παράταση αυτή ”δόθηκε” μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, κατά την περασμένη εβδομάδα, να ανανεώσει την προθεσμία απογραφής όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα ”Εργάνη ΙΙ”.
Συγκεκριμένα, αντί της 30ής Νοεμβρίου 2022, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν στις σχετικές ενέργειες έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.
Δεδομένου ότι η απογραφή των μισθωτών στο σύστημα ”Εργάνη ΙΙ” είναι αναγκαία τεχνική προϋπόθεση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η παράταση της ψηφιακής απογραφής των εργαζομένων κατά 20 ημέρες ισοδυναμεί αυτόματα με ισόχρονη παράταση κάθε παραπέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ωστόσο, η προαναφερθείσα παράταση της απογραφής δεν είναι ο μόνος λόγος για να πάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σταδιακά, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, παραπίσω. Υπάρχει και άλλος ένας.
Αυτός είναι η διαβούλευση την οποία έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των κλάδων σε σχέση με την εφαρμογή αυτή.
Σήμερα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας πως αύριο, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της γενικής γραμματέως κας Άννας Στρατινάκη με εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών σεκιούριτι σε σχέση με το θέμα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο κύμα της ψηφιακής κάρτας, θα έλθει μετά τη διαβούλευση αυτή και θα πρέπει -όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr– να λάβει κανείς υπόψην του και τη συγκυρία, δηλαδή τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εξαγγείλει μόνο διάλογο με τους κλάδους, αλλά και ότι πριν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρχουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Επίσης, έχει ανακοινώσει πως θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων) -σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας- για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο “Εργάνη ΙΙ”.
Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας έχουν εξαγγελθεί οι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοσθεί εφεξής η ψηφιακής κάρτας εργασίας, χωρίς όμως να έχει θέσει -για την ώρα- κάποια χρονικά ορόσημα σε σχέση με το πότε ακριβως θα γίνει αυτή η εφαρμογή ανά κλάδο.
Το επόμενο κύμα θα αφορά τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης και σεκιούριτι. Το μεθεπόμενο κύμα θα αφορά τη βιομηχανία και τις τέως ΔΕΚΟ και παραπέρα τον τουρισμό και την εστίαση. Μάλιστα, αρχικός στόχος ήταν η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοσθεί στον τουρισμό και την εστίαση πριν από το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι μίλησαν στο Capital.gr, εκτιμούν πως με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς, αλλά λαμβάνοντας υπόψην τις αναμενόμενες εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2023, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έλθει σε πέρας ένας τέτοιος προγραμματισμός.
Διαβάστε περισσότερα.
Για επικοινωνία με το λογιστικό μας γραφείο.